Tien tips voor tweedehands decembercadeaus

Tweedehands cadeautjes gaan het nieuwe normaal worden. Zit het geven van tweedehands cadeaus nu misschien nog in de taboesfeer, toch merken we dat steeds meer mensen goedkope spullen beu zijn en hun bijdrage willen leveren aan een beter milieu.
Dus: waarom dit jaar niet eens kijken naar tweedehands cadeaus?
Met onderstaande tips gaat het je zeker lukken!

1. Begin op tijd
Hoewel Sinterklaas nog niet in het land is, raden we je aan om nu vast te beginnen met het zoeken naar leuke cadeaus. Eigenlijk kun je het hele jaar door de decembermaand in je achterhoofd houden en iets kopen dat je weglegt voor de decembermaand.

2. Loop regelmatig binnen bij een kringloopwinkel
Zit er een leuke kringloopwinkel bij jou in de buurt? Loop er dan regelmatig eens binnen. Of plan af en toe een bezoekje naar een kringloopwinkel wat verder weg. Gecombineerd met een fietstochtje is het een gezellig dagje uit. Of als je eens naar een (andere) stad gaat, kijk dan eens of daar een kringloopwinkel zit.

3. Marktplaats!
Als je de juiste zoekopdrachten instelt, vind je daar de leukste items. Kies bijvoorbeeld voor je eigen regio, zodat je het kunt afhalen. Dat scheelt weer verzendkosten.

4. De weggeefhoek op Facebook
Niet alleen bij ons in de regio, maar door heel Nederland vind je op Facebook groepen voor het gratis verloten van spullen. Die groepen heten vaak ‘Weggeefhoek’ gevolgd door de postcode of het telefoonnummer van de omgeving. Kijk eens of er in jouw omgeving ook zo’n Facebookgroep is. Bij deze Facebookgroepen komen regelmatig nieuwe of zo-goed-als-nieuwe items voorbij die jou aan een prachtig decembercadeau helpen. Natuurlijk ben je niet altijd de ‘gelukkige’ die uitgeloot wordt, maar het blijft leuk om deze groep op Facebook te volgen en regelmatig mee te loten.

5. De regionale of lokale verkoopsites op Facebook
Hier worden voor een klein prijsje allerlei spullen aangeboden: boeken, speelgoed etc. Ga op zoek naar een Facebookgroep bij jou in de regio en hou de groep dagelijks in de gaten. Voordeel is dat het in de buurt is en je het dan gewoon kunt gaan afhalen.

6. Checken
Het is natuurlijk wél tweedehands, dus check je cadeau goed voordat je het inpakt. Maak het eventueel schoon, check of het compleet is en of het werkt. Is het een cadeau met batterijen? Check die dan en vervang ze eventueel.

7. Inpakken
Misschien is het voor Sinterklaasavond not-done en is het bij jullie traditie om Sinterklaascadeaus in te pakken in écht Sinterklaaspapier, maar in alle andere gevallen kun je eens kijken naar een duurzame manier van inpakken. Bewaar bijvoorbeeld door het jaar heen stukken stof om je cadeau in te verpakken. Na het uitpakken gooi je die stoffen natuurlijk niet weg, maar kun je ze bewaren voor een volgend cadeau. Of koop een sjaaltje als cadeau en gebruik dat om een ander cadeau in te verpakken. Tweedehands sjaaltjes vind je bijvoorbeeld heel goedkoop op Vinted. En op Pinterest vind je talloze leuke manieren van inpakken met textiel. Zoek eens op Furoshiki (de Japanse naam voor deze manier van inpakken). Zelf bewaar ik door het jaar heen allerlei kleine doosjes die ik gebruik om cadeaus in te verpakken. Kerstcadeaus versier ik dan met een takje groen uit de tuin.


8. Vráág tweedehands
We kunnen natuurlijk het goede voorbeeld geven door tweedehands spullen cadeau te doen, maar we kunnen onze bijdrage ook leveren door tweedehands te vragen. Maak een verlanglijstje waarop je bewust vraagt naar tweedehands.

9. Het nieuwe normaal
Je kunt je kinderen best leren dat tweedehands bijdraagt aan een betere planeet. Leg uit dat Sinterklaas ook bezig is met duurzaamheid en daarom ook tweedehands cadeaus geeft.

10. Aandacht
En last-but-not-least: het krijgen van een tweedehands cadeau betekent dat de gever er aandacht aan heeft besteed en  het met liefde heeft uitgezocht. Met die gedachte én het milieu in je hoofd, ga jij er beslist een mooie (duurzame) decembermaand van maken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.