World Cleanup Day

Waarom is World Cleanup Day nodig?
Op zaterdag 18 september 2021 vond de jaarlijkse World Cleanup Day plaats. Een wereldwijde opruimactie met als doel het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. Tijdens de jaarlijkse actie wordt het opgeruimde afval in een app vastgelegd. De informatie die dat oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken. Onderzocht wordt welke verpakkingen het meest voorkomen in het zwerfafval en er wordt contact opgenomen met de producenten van die producten, zodat bijvoorbeeld betere verpakkingen kunnen worden ontwikkeld of doordat statiegeld wordt ingevoerd op veel voorkomende afvalitems zoals blikjes en flesjes. In Nederland wordt World Cleanup Day door de Plastic Soup Foundation gecoördineerd.
Ben jij net als ik ook benieuwd wat het resultaat zal zijn van het invoeren van statiegeld op plastic flesjes vanaf 1 juli 2021?

 

Top 10
In 2020 waren het blikjes Red Bull, Marlboro peuken en McDonalds die de Top 3 vormden van meest gevonden merken. Niet iets om trots op te zijn. Met name het plasticafval zorgt voor blijvende milieuschade. Hier de top 10van meest gevonden items:
1. Sigarettenfilters (31,5%)
2. Blikjes (9,9%)
3. Snoep- of koekwikkels (9,2%)
4. Flesjes (3,5%)
5. Servetten en (vochtige) tissues (2,3%)
6. Bekers (2,3%)
7. Mondkapjes (2,1%)
8. Sigarettenpakjes (1,7%)
9. Flesdopjes (1,7%)
10. Zakken en tasjes (1,4%)

Nog meer cijfers
World Cleanup Day ontstond in 2008 toen men in Estland met 50.000 mensen in 5 uur tijd het hele land wilde opruimen. Dit eenvoudige idee groeide uit tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers. Eén keer per jaar komen mensen bij elkaar om zwerfafval op te ruimen op het strand, in het bos en op straat. Wereldwijd komt maar liefst 80% van de plasticsoep vanaf het land via rivieren in zee.

In 2020 is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. In Nederland waren er in 2020 ruim 39.000 geregistreerde vrijwilligers die meededen aan World Cleanup Day en werden er 127.211 afvalitems in de app vastgelegd!

bron: Wereld Natuur Fonds

En waarom zou ik meedoen?
Want ik gooi immers zelf nooit rommel in de natuur? Moet ik dan iemand anders’ afval gaan opruimen? Als iedereen zo zou denken, dan zou er natuurlijk helemaal niks gebeuren. Met een positieve instelling, een prikstok of handschoenen en een afvalzak komen we samen verder! Samen laten we zien dat opruimen de sociale norm is. Zichtbaar andermans rommel opruimen laat die ander inzien dat het niet okee is om afval te dumpen.

Doe mee in 2022
Wil je in 2022 meedoen met World Cleanup Day, zet dan 17 september vast in je agenda. Op de website van worldcleanupday.nl vind je informatie over de actie en over de app, je vindt er promotiemateriaal en natuurlijk lees je hoe je een actie aan kunt melden.
Jaarlijks is er ook een speciale scholeneditie van de World Cleanup Day waar aan middelbare scholen, basisscholen en bso’s mee kunnen doen. Doe je mee in 2022?


Persoonlijke challenge
Waarom wachten met opruimen tot die ene dag per jaar? Ik vond een prikstok in de garage en heb me voorgenomen om tijdens mijn dagelijkse ommetje de prikstok en een grote zak mee te nemen. Eens kijken hoeveel flesjes en blikjes en mondkapjes (!) dat per week gaat opleveren.
Verder staat natuurlijk World Cleanup Day op 17 september 2022 vast bij mij in de agenda.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.